{ "title": "Golden Retriever Bakımı", "image": "https://www.goldenretriever.gen.tr/images/golden-retriever.gif", "date": "20.01.2024 15:55:44", "author": "Oksar", "article": [ { "article": "
Golden Retriever bakımı, goldenler her şeye büyük bir tutkuyla yaklaşan, çok tüylü, çok enerjili, sevgi dolu ve çok yemek yiyen köpeklerdir. Yaklaşık 450 köpek ırkı arasında zekâlarıyla 3. Sıraya oturmuş olmaları onların ne kadar zeki olduğunu gösterebilir. Eğitime yatkın olmaları, çocuklarla iyi geçinmeleri, nazik bir yapıya sahip olmaları, sadık ve sahibini memnun edebilmek için oldukça hevesli olmaları golden köpekleri bakmak için yeterli sebeplerdir. Aile içinde bakılacak, güvenilir ve aktif köpeklerdir. Her zaman itaat etmeye hazır olmaları nedeniyle, itaat eğitimi verilirken keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Herkesle olduğu gibi diğer hayvanlarla bile iyi geçinirler. Ancak koruma görevini üslenemezler. Bekçilik yapmasını ise oldukça iyi becerebilirler. Sahibine itaat etme açısından ödülleri olan bir ırktır. Sosyal bir köpek olduklarından, insanlardan uzak tutuldukları zaman yaramazlık yaparlar. İlgi görmeyi sever, oldukça hareketli bir yapıdadır. Yüzmeyi severler, iz sürerler, narkotik köpeği olarak kullanılırlar, avda vurulanı geri getirir, itaat yarışmalarında yarışırlar.

Golden Retriever bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Köpeğinizin sağlıklı ve formda kalmasını isterseniz, yemeğini kendisinin ayarlamasını beklememeli bunu kendinizin ayarlaması gerekir. Sevgi dolu ve zeki olduklarından, kolay eğitim alabilirler. Söz dinleme becerisi herkes tarafından takdirle karşılaşan köpeklerin size itaat edeceğine emin olabilirsiniz. Ancak her gün egzersiz yapmaya ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Vücudu ve zihni için söz dinleme dersleri, kap gel oyunları, aktif oyunlar her gün yapılabilir. Sosyal bir yapısı olduğundan, insanlarla bir arada olmasını sağlamalısınız. Tüyleri her zaman parlaktır. Ancak her hafta birkaç defa fırçalanması gerekir. En kolay eğitilebilir köpekler içinde yer aldıklarından, üzerinde durulduğu takdirde eğitiminde mucizeler yaratabilirsiniz.

Golden köpekler tüylü bir yapıya sahiptir. Toplumda köpek tüyünün kist yaptığına dair bir inanış vardır. Ancak bunun yanlış olduğunu söylemeliyiz. Herhangi bir sebeple tüyünü yutsanız bile, aynı şekilde bağırsaklardan dışarıya atılacaktır. Tüylerin mide ve kan damarları tarafından emilmesi olanaksızdır. Solunumla alınırsa, hapşırma ve kaşınma gibi eylemlerle dışarıya atılır. Aslında kist yapan tüy değil, bir iç parazittir. Bu parazit sadece çiğ etle beslenen hayvanlarda olur. Bu hayvanların parazitleri toprağa bırakmasıyla, burada yetişen sebze ve meyvenin tüketilmesi nedeniyle insanlara bulaşabilir. Bu olasılık bir köpek tüyünden kist bulaşmasından daha fazladır. Yine de köpeğinize 3 ay arayla parazit tedavisi uygulayabilirsiniz. Ancak çiğ et yemediğinde, asla tüylerinde parazit yumurtası olmayacaktır. Gönül rahatlığıyla Golden Retriever köpeğinizle vakit geçirebilir, istediğiniz gibi oynayabilirsiniz.

Yavru bir golden sahibi olmaya karar vermek

Bu kararı vermek oldukça önemlidir. Onun bütün sorumluluğunu almaya hazır olmalısınız. Artık maddi ve manevi açıdan ödün vermeniz gerektiğini kavramanız gerekir. Vaktinizin çoğunu köpeğinizle geçiremeyeceksiniz, her şeye alışması için, en az bir yaşına kadar sabretmeniz gerekir. Daha fazla ilgi gösterebilirseniz bu süreyi kısaltabilirsiniz. Köpeğinizi eve getirmeden önce, kendisini güvende hissedebileceği bir köşesinin olmasına, mama ve su kaplarının hazırlanmasına, fırçası, tarağı ve ona uygun olacak mamasını hazırlamalısınız. Mama konusunda biraz daha hassas davranmanızı söylemeliyiz. En azından aşı dönemi bitene kadar profesyonel mamaları kullanın. Bu onun gelişimi ve tüylerinin sağlıklı olması için çok önemlidir. Aynı zamanda deri sorunları yaşamasına engel olacaktır. Köpeğinizi çok küçükken annesinden ayırdıysanız, ilk başta gençlik aşısını ihmal etmemeniz gerekir. Bunu yapmadığınız zaman köpeğiniz dış etkenlere karşı daha dayanıksız olabilir. Beslenmesinde sadece süt verirseniz ishal olmasına neden olursunuz. Yapmanız gereken süte biraz un karıştırmaktır. Böylece hem daha kolay beslenir hem de ishal olmaz. İki aylık olana kadar bu şekilde beslemeye devam edebilirsiniz. Daha sonra kuru mama ve değişik meyveler vermeye başlayabilirsiniz. Ancak şeker vermemelisiniz. Bu onun kör olmasına neden olabilir. Tüylerinin sağlıklı olası için, taramayı ihmal etmemelisiniz. Buna yavruyken alışırsa, daha sonra zorluk çekmezsiniz.

Köpeğinizin banyosunu uygun olmayan şampuanlar ile yapmayın. Kullanacağınız şampuan köpekler için üretilmiş olmalı, PH değeri uygun olmalı, tüyleri için tasarlanmalıdır. Kendinize yakın ulaşım sorunu olmayan bir veteriner seçmelisiniz. Aşıları bitmeden köpeğinizi dışarıya çıkarmamalısınız. Bu onun başka köpeklerden hastalık kapmasına neden olabilir. Evde ona fazla özgürlük vermeyin, bunu zamanla genişleterek uygulayın. Dikkat ederseniz tüm köpeklerde olduğu gibi, ilk eve geldiklerinde tuvaletini nereye yaparlarsa hep aynı yere yapmaya başlarlar. Bu yüzden tuvalet alışkanlığında zorlanmamak için, eve getirdiğinizde köpeğinizi hemen oraya götürün. Buraya tuvaletini yaptığında, bir de ödüllendirirseniz tuvalet alışkanlığını daha çabuk edinirler. Artık bir golden köpeğiniz var. Şimdi tuvalet eğitimi, diş kaşıntısı, hırçınlık, eğitim derken zorlanmayacağınızı düşünüyorsanız, bıkmayacağınızı düşünüyorsanız büyüdüğünde size sadık olan, eğitimli bir köpeğiniz olacaktır.
" } ] }